Close
ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΙΠΟΣ... ΚΡΥΒΕΤΑΙ!

Το ήξερες ότι το παστέλι που τρως έχει 30% λιπαρά; Η αγαπημένη σου γραβιέρα το ίδιο ή και περισσότερο; Αρκετά τρόφιμα που πολύ αθώα καταναλώνεις –ενίοτε χωρίς φειδώ– έχουν μέσα τους «κρυμμένα» λιπαρά που δεν περίμενες…

 

Της Μαίρης Μιχελή
Βέβαια, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των λιπαρών που ενδιαφέρει, αλλά και το είδος τους. Όλα τα λιπαρά θα σου δώσουν 9 θερμίδες ανά γρ. λίπους, αλλά τα λεγόμενα «κορεσμένα» λιπαρά (βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα) επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Σε κάθε περίπτωση, αν δείξεις λίγη προσοχή και μάθεις τι τρως, μπορείς επωφεληθείς απ’ όλες τις τροφές.

Εύλογα θα σου έχει δημιουργηθεί η απορία «ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που ίσως δεν αντιλαμβάνομαι ότι μου προσφέρουν λιπαρά;». Θα αναφερθώ σε ορισμένα τρόφιμα που θεωρώ βασικά, αλλά να ξέρεις ότι «κρυμμένα» λιπαρά μπορεί να συναντήσεις και στα πιο απίθανα τρόφιμα. Γι’ αυτό, όπου βλέπεις διατροφική ετικέτα, συμβουλέψου την!

Ξηροί καρποί: Μπορεί η υφή τους να είναι «αμυλώδης», αλλά σε πληροφορώ ότι οι πολύτιμες αυτές τροφές ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών! Αποτελούνται κατά 50-60% από λιπαρά.

Τυριά: Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά τυριά έχουν αρκετά λιπαρά (συνήθως 25%-40%). Αν θες να ψωνίσεις έξυπνα, να θυμάσαι ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. μανούρι), τα λευκά φρέσκα τυριά είναι συνήθως πιο «άπαχα» από τα κίτρινα ή τα πιο ώριμα. Το κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, με μόνο 10% λιπαρά αλλά με όλη την γεύση του κίτρινου τυριού, αποτελεί μία καλή επιλογή για την αποφυγή πολλών θερμίδων και λιπαρών ακόμα και σε σχέση με πολλά λευκά τυριά.

Πίτες: Όλες οι πίτες –είτε το φύλλο τους είναι σφολιάτα, είτε παραδοσιακό είτε κουρού– χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα λαδιού για να ψηθούν ωραία και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική, λαχταριστή υφή τους. Υπολόγιζε ότι έχουν περίπου 25% λιπαρά.

Ελιές: Ίσως το ήξερες, ίσως όχι. Αλλά, ναι! Οι ελιές που σ’ αρέσει να βάζεις στον ντάκο σου ή να τρως συνοδευτικά με τα γεύματά σου, σου δίνουν και λιπαρά και θερμίδες! Έχουν 20%-40% λιπαρά, ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής τους (αποξήρανση, διατήρηση σε άλμη κ.λπ.).
Μπιφτέκια λαχανικών/φαλάφελ: Είναι νόστιμα, δεν θα διαφωνήσω! Εκτός από τις πρώτες ύλες και τα μπαχαρικά που μπορεί να τα απογειώνουν, τα «ζυμωμένα» λαχανικά συνήθως ψήνονται ή τηγανίζονται σε λάδι, προσθέτοντας λιπαρά σε μια ομάδα τροφίμων που δεν έχει από μόνη της.

Ταχίνι: Η πρώτη ύλη του ταχινιού είναι το σουσάμι, το οποίο ανήκει επίσης στην κατηγορία των ξηρών καρπών και των σπόρων. Είναι αναμφισβήτητα μια υγιεινή επιλογή, λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχει, αλλά δεν παύει να «κρύβει» λιπαρά. Από ταχίνι φτιάχνεται και ο μακεδονικός χαλβάς.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό «φρούτο» (καρπός) που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες σου. Προσοχή όμως! Αν και χαρακτηρίζεται φρούτο, περιέχει 15% λιπαρά.

Παξιμάδια: Σε αντίθεση με τις φρυγανιές, πολλά παραδοσιακά παξιμάδια (όπως π.χ. τα παξιμάδια τύπου Κυθήρων) παρασκευάζονται με λάδι. Μπορείς συνήθως να τα διακρίνεις από την πιο «μπισκοτένια» υφή τους.

Μη σε τρομάζουν οι αποκαλύψεις αυτές. Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις να αγαπημένα σου τρόφιμα. Η διαφορά είναι πως τώρα ξέρεις τι ακριβώς σου προσφέρουν. Έτσι, θα μπορέσεις να κάνεις πιο «σοφές» επιλογές στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου σου διαιτολογίου.

Διατροφή στο medNutrition.gr, αναδημοσίευση από eligastr.gr